معرفی ساز تارینه

 

تارینه : یعنی همانند تار

*تارینه سازیست ابداعی ، از دسته سازهای زهی مضرابی برای موسیقی سنتی ایران که در تاریخ (1386/9/28 ه . ش) در اداره کل ثبت اختراعات به نام حسین رعنائی به شماره ی 44917 در کشور ایران به ثبت رسیده است .

*طرز نواختن تارینه همانند سه تار با ناخن انگشت سبابه دست راست می باشد. که برای قوت آن بهتر است مضراب فلزی سه تار روی انگشت سبابه قرارگیرد .ولی بصورت قشقاهی هم میتوان نواخت.

*وسعت صدایی تارینه دارای 3 اکتاو یعنی از DO اکتاو سوم تا DO اکتاو ششم می باشد.

*رنگ صدای تارینه بین تار وسه تار و دارای صدای کاملا" ایرانی می باشد.

*حجم صدای تارینه در محدوده ساز تار می باشد به همین دلیل نقش تکنوازی یا همنواری را می تواند بر عهده بگیرد.

*نحوه پرده بندی و کوک تارینه همانند سه تار و دارای سه سیم اصلی سه تار بوده ضمن اینکه قابلیت افزودن سیم مشتاق را داراست .

*سیم های تارینه مانند سیم سه تار ، اما کمی ضخیم تر است ، یعنی سیم اول 22 میکرون از جنس فولاد ، سیم دوم 25 میکرون از جنس برنج ، سیم سوم 35 میکرون از جنس برنج می باشد .ولی به نسبت نیاز نوازنده در جهت بم تر شدن ساز .میتوان از سیم دیوان و سیم گیتار و سیم عود و سیم الیافی و... استفاده نمود.

*خرک تارینه از جنس شاخ ، و از ترکیب خرک تار وخرک سه تار بدست آمده است ،یعنی پایه خرک همانند خرک تار و قسمتی که سیم قرار میگیرد همانند خرک سه تار است.ولی میتوان از خرک کمانچه و خرک سه تار با جنس چوب و استخوان هم استفاده نمود.

*پوست تارینه از جنس ، پوست بره تودلی می باشد .که انتخاب صحیح آن در صدای تارینه بسیار موءثر است.

*صفحه تارینه بدلیل داشتن پوست ، باعث شده که مانند سه تار داخل و یا به اصطلاح ساز سازان ( کاس ) نشود .و سوراخ بزرگ بر صفحه آن باعث می شود تا خروج صدا از آن براحتی ( مانند گیتار ) و حجیم تر صورت گیرد.ضمنا بجای سوراخ روی صفحه میتوان بصورت مشبک یا بصورت اشکی یا بصورت گل ویا بصورت سوراخ سوراخ یا بصورت خط و... جهت خروج صدا اجرا نمود.

*از لحاظ صنعت ساز سازی نیز به جهت ترکیب و ساختار صفحه تارینه ، صدا گرفتن از این ساز بسیار آسان است . چنانچه معمولی ترین نوع این ساز ( مشقی ) هم صدایی بسیار دلنشین دارد.

انگیزه ساخت تارینه :

نوازندگان سه تار ( بدلیل صدای ضعیف سه تار ) معمولا" برای اجرا در گروه ،سازشان را عوض کرده و بجای آن از ( تار ، تارباس و...) استفاده می نمایند. که اولا" این امر نیاز به مدت زمان زیادی ، جهت فراگیری مجدد ساز دیگر داشته ، ثانیا" تعویض ساز باعث می شود که پس از چندی اکول و نحوه نواختن آنان نیز تغییر کند( چه بسیار سه تار نوازانی که به دلیل نواختن تار ، صلابت تار نوازی آنان جایگزین ظرافت سه تار نوازی گشته).حال آنکه:

تارینه سازیست که بدون تغییر در اکول نوازدگی و به دلیل ظرافت و صدای قوی آن ، اجرا در گروههای بزرگ را برای نوازندگان سه تار میسر می سازد. همچنین برای رنگ آمیزی در گروه سه تار نوازی بسیار کا آمد است .

یا آوری: سه تار سازیست به قول استاد ابوالحسن صبا برای یک نفر زیاد و برای دو نفر کم . و ( تارینه سازیست برای جمع ).

انواع تارینه و صدای آن 

تارینه انواع مختلف دارد . تارینه یصورت 3 سیم / تارینه یصورت 4 سیم / تارینه بصورت 6 سیم / و از نظر جنس سیم میتوان از سیم سه تار/ سیم تار / سیم دیوان / سیم الیافی / و سیم گیتار و... بسته به نیاز نوازنده استفاده نمود و اما روی صفحه تارینه میتوان سوراخ بزرگ بصورت قلب یا بصورت گردی یا بصورت مشبگ مثل عود و یا بصورت اشکی و یابصورت سوراخ سوراخ و یا بصورت خط و...برای خروج صدا روی صفحه در آورد .اجرای طرح تارینه بر روی ساختمان تنبور و سه تار صورت می گیرد . ( در صورت نیاز ) اجرای این طرح بر روی ساز دیوان نیز امکان پذیر می باشد. که با توجه به اندازهای مختلف آن وسعت صدایی در آن متغییر می باشد . وسعت صدای تارینه بر روی کاسه سه تار دارای 3 اکتاو یعنی از DO اکتاو سوم تا DO اکتاو ششم می باشد . و بر روی کاسه تنبور حدودا" 2/5 اکتاو یعنی از DO اکتاو سوم تا FA اکتاو پنجم می باشد . تارینه به صورت پیکابدار نیز ارائه شده است . برای شنیدن صدای تارینه بر روی آن کلیک نمائید.

تذکر: از سازندگانی که ساز تارینه را کپی برداری میکنند خواهشمندم با اینجانب حسین رعنایی هماهنگ کنند. و نکته مهم اینکه با یه سوراخ پس و پیش و یا تعویض سیم کلفت و نازک . ( ساز ابداعی بنام خودشان ) معرفی نکنند .و موجب رسوایی *خود نشوند.

 

 

ساز تارینه هم اکنون با اجازه من توسط سازندگان متعددی ساخته می شود. ولی متاسفانه افراد سود جویی نیز هستن که در کمال وقاحت این ساز را طرحی خودشان و با اسم نهفت .روح انگیز. تارک .دلربا .نیکساز و...در شهرستانها معرفی نموده اند.که درنهایت موجب رسوایی خود شده اند.